Vitamini in minerali

Vitamini in minerali so bistvena hranila, saj v telesu opravljajo več sto vlog. Med zadostno količino teh hranil (kar je zdravo) in preveliko količino (kar vam lahko škoduje) je tanka meja. Zdrava prehrana je še vedno najboljši način za pridobivanje zadostnih količin potrebnih vitaminov in mineralov.

Bistvena hranila za vaše telo

Vaše telo vsak dan proizvaja kožo, mišice in kosti. V njem se pretaka bogata rdeča kri, ki prenaša hranilne snovi in kisik do oddaljenih krajev, ter pošilja živčne signale po tisočih kilometrov dolgih možganskih in telesnih poteh. Prav tako oblikuje kemične glasnike, ki se prenašajo od enega organa do drugega in dajejo navodila, ki pomagajo ohranjati vaše življenje.

Za vse to pa vaše telo potrebuje nekaj surovin. Med njimi je vsaj 30 vitaminov, mineralov in sestavin prehrane, ki jih telo potrebuje, vendar jih samo ne more proizvesti v zadostnih količinah.

Vitamini in minerali veljajo za esencialna hranila, saj v medsebojnem sodelovanju opravljajo na stotine vlog v telesu. Pomagajo pri utrjevanju kosti, celjenju ran in krepitvi imunskega sistema. Hrano pretvarjajo v energijo in popravljajo poškodbe celic.

Kaj je liposom?

Liposom je mikroskopski mehurček, sestavljen iz vodnega jedra in fosfolipida, iz istega materiala iz katerega je sestavljena naša celična membrana. Te mehurčke napolnimo z molekulo, npr. vitaminom C, za katerega želimo, da ga bo telo zlahka absorbiralo (izkoristilo). Liposomi so idealni za vnašanje hranilnih snovi, prehranskih dopolnil in zdravil v telo, saj jih črevesje zlahka vsrka, ob tem pa se istočasno vsrkajo dodatne snovi, ki so v vodnem mehurčku (vitamini, minerali). Pri ostalih prehranskih dodatkih pa encimi v ustih in želodcu, prebavni encimi, žolčne soli in različna črevesna flora zelo oslabijo hranila, preden se dokončno presnovijo v jetrih in so na voljo telesu.

Prikaz vseh 2 rezultatov