Centralne miške
Ko slišite besedo “računalniška miška”, verjetno pomislite na standardno miško. To je miška, ki jo uporabljate z desno ali levo roko in jo najdete v skoraj vsaki pisarni. Ergonomska alternativa so centralne miške. Z njimi se srečujete pogosteje, kot si morda mislite. Toda kako deluje in kakšne so njene prednosti?

Kot pove že ime, ima centralna miška osrednje mesto na mizi. Pogosto je postavljena na sredino tipkovnice, v širini ramen. Najbolj znani vrsti sta ploščici na dotik in valjčki.

Verjetno poznate touchpad v obliki majhne pravokotne površine na dnu tipkovnice prenosnega računalnika. Kazalec postavite tako, da s prstom premikate po površini plošče na dotik. Dejavnosti klikanja izvajate tako, da se dotaknete površine. Na ploščici na dotik sta pogosto 1 ali 2 gumba, ki prevzameta funkcijo levega in desnega gumba miške. Na voljo so tudi snemljive plošče na dotik in plošče na dotik, ki delujejo s pisalom.

Z valjčki se srečujemo redkeje. Roller bar je videti kot neka vrstica z gumbi, ki jo postavite neposredno pred tipkovnico. Kazalec postavite tako, da obrnete ploščico in jo premaknete levo ali desno. Klikanje opravite s pritiskom na gumbe pred vrstico.

Značilnosti

Prednost centralno nameščenih miši je, da so nameščene neposredno pred uporabnikom: med uporabnikom in tipkovnico. Zaradi tega so mišice v rami manj obremenjene kot pri običajni miški, ki je nameščena ob tipkovnici. Pri uporabi osrednje miške rame ni treba obrniti navzven.

Poleg tega se podlakti vključijo v manjšo mišično aktivnost kot pri uporabi običajne miške. Za to obstajata dva razloga. Prvič, zapestje je pri uporabi običajne miške bolj upognjeno nazaj, zato je pri tem potreben izteg zapestja. Tudi prsti so iztegnjeni skoraj do konca, tako da mora uporabnik klikniti iz tega položaja. Ker centralno nameščena miška ne sili v ta položaj, rezultat je manjša obremenitev mišic.

Sredinsko nameščena miška je popolna rešitev za preprečevanje in tudi lajšanje težav z RSI, saj ohranja zapestje, roko in ramo v najbolj ergonomskem položaju.

Prednosti

Osrednja miška ima dve veliki prednosti: možnost menjave leve in desne roke ter zmanjšano napetost mišic v vratu in ramenih.

Prikaz vseh 2 rezultatov