Stojala za dokumente

Kaj so stojala za dokumente?

Držalo za dokumente (znano tudi kot stojalo za papir) vam omogoča, da med delom postavite fizični dokument, na katerega se sklicujete (npr. za vnos podatkov), na način, ki vam omogoča boljši pregled tako zaslonskega kot tiskanega dokumenta.

Skoraj vsakdo, ki pri svojem vsakdanjem delu uporablja računalnik, ima vsaj občasno nalogo, pri kateri se mora med tipkanjem sklicevati na fizični, tiskani dokument. V takšnih primerih ima lahko dobro zasnovano držalo za dokumente, ki ima tudi velik pozitiven ergonomski učinek. Ta pomaga preprečiti ergonomska tveganja zaradi neuporabe stojala in s tem nepravilno držo telesa.

Prednosti uporabe dobrega nosilca dokumentov. In nevarnosti, če ga ne uporabljate.

Uporaba držala za dokumente ni le učinkovitejši in prijetnejši način dela. Z njim se izognemo številnim klasičnim ergonomskim nevarnostim, kot so:

nenaravno zvijanje vratu:
S postavitvijo dokumenta, ki je bližje monitorju ali v liniji z vašo naravno očesno linijo, ki poteka od zaslona do tipkovnice, se izognete nenaravnemu zvijanju vratu, ko gledate s trdega dokumenta na zaslon in nazaj.

Nepotrebna utrujenost oči in glavoboli:
S kakovostnim držalom za dokumente je dokument na enaki razdalji in pod enakim kotom od vaših oči kot računalniški zaslon. Ob predpostavki, da je vaš računalniški zaslon že nastavljen na optimalno ergonomsko razdaljo (dolžina roke), bo stojalo za dokumente zagotovilo, da bo tudi papirnati dokument postavljen čim bližje temu idealnemu položaju.

Ukrivljen hrbet:
Če ne uporabljate stojala za dokumente, morate dokumente položiti na mizno ploščo, običajno poleg tipkovnice. Če želite prebrati dokument, ki pogosto vsebuje manjši tisk ali zapiske, se morate nagniti naprej z ukrivljeno hrbtenico in zavzeti držo, ki povzroča ergonomske težave.

Najboljši izkoristek držala za dokumente

Kot smo že omenili, se z ustrezno višino dokumentov, ki jih uporabljate, izognete nepotrebnim obremenitvam hrbtenice, vratu, oči ali drugih delov telesa. Tako se izognete različnim bolečinam in hujšim kroničnim boleznim.

Prikaz vseh 6 rezultatov